вівторок, 8 листопада 2016 р.

9 листопада-день української мови та писемності
                                                               Батьківщина
         Україна — це моя рідна земля. Вона розбуджена бурхливою грозою. Красива й уквітчана ця земля весною. Щедра і різнобарвна восени. Строга і засніжена зимою.Солодка і пахуча в теплі літні дні.
           Понад дорогами стоять явори багатирями. Високі гори вдивляються в синю височінь. Сивовусий Дніпро пливе через усю українську землю. Він поспішає розказати Чорному морю про гостинність її народу.
                                                 Мово рідна!
    Мово рідна! Ти безконечна, могутня, глибинна. Красо моя! В тобі мудрість віків і пам'ять тисячоліть.
     Скарбе мій єдиний, з тобою я найбагатший і найдужчий у світі. Без тебе – перекоти-поле, що його вітер несе у сіру безвість.
    Світлоносна! Ти завжди вабиш, чаруєш , кличеш на теплі й могутні хвилі свої. Єдина печаль проймає, що не вистачить життя, аби переплисти твій мовний океан. 

                                                    Рідна мова                                                                  
       Рідна мова починається з маминої колискової, з батьківського мудрого слова-поради, з пісні, з жарту, з любові. Вона вміщує в собі весь світ, який, сповнений дива, незвичайних почуттів та краси.
          Про українську ж мову ніколи не кажуть інакше, ніж як про вишневу, солов'їну, волошкову, калинову. Вона така й є, бо народилася у вишневих садках. Увібрала в себе усе розмаїття солов'їного співу. Набралася пахощів у волошок і розквітла, мов та калина, червона і прекрасна. 
                                       Краса української мови
       Українська мова дивує й захоплює багатством. Цією мовою були написані твори Шевченка, Франка, Лесі Українки, Коцюбинського. Українське слово живе в піснях мого народу. Воно вводить нас у чарівний світ, у народну творчість, вчить любити рідний край, велику Батьківщину.
     Українська мова могутня, глибинна. І кожне слово має свій колір: сум, радість, гумор, щедрість, щирість. Мова закликає до боротьби.
       Тож бережімо красу й чистоту рідної мови. Нехай наповнює вона наші душі багатством і красою.





http://www.nachalka.com.ua/_ph/57/2/834945887.jpg?1478627806                                                                                   




  Традиційно на Першій і Третій програмах «Українського радіо» об 11год. прозвучить Всеукраїнський диктант національної єдності. Всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту і з’ясувати, наскільки добре вони знають рідну мову.
  Ми також приєднуємось до акції та пропонуємо учням 2-3 класів прийняти участь у конкурсі знавців української мови, та написати диктант.